Am mers la concertul Gregorian cam cu nici un chef, rupt de oboseală și mai mult pus pe somn. Cu toate că îl așteptam de mult timp și vorbisem la Eventim pentru acreditare din vreme, s-a nimerit una din serile alea în care dai cu tunul și plăcerea nu vine. Însă pofta vine mâncând, right? Dar până să ajungem la pofte, să povestesc un pic cum am dat eu de Gregorian pentru prima dată și întâia oară (sic!). Se făcea că eram undeva prin 2003, dacă-mi aduc bine aminte, și după ce fusesem Erasmus vreo 4 luni într-un oraș numit Lille, m-am întors acolo pentru master. Taman atunci aflasem că există un bilet de tren numit InterRail (nu existau avioanele low-cost și fondurile erau quasi-inexistente), cu care puteai călători o lună, pe săturate, printr-o constelație de țări. Cred că e încă valabil și chiar convenabil pentru cei sub 26 de ani (la juma’ de preț). Nu-i ca avionul, țop-țop, dar parcă altfel te bucuri de drum. Anyway, aveam deci bilet de tren pentru o lună, așa că m-am apucat să colind în mare parte Belgia și nordul Franței. Într-una din zile mă aflam c-un picior pe granița dintre Franța și Belgia, la Courtrai (Kortrijk, în flamandă) și, împărtășind o mare afinitate pentru biserici la vremea respectivă, le căutam cu lumânarea, so to speak 🙂 Astfel, cu ochii-n hartă (nici vorbă de GPS sau Google Maps pe atunci) am dat peste catedrala din localitate și am purces la o vizită. După cum zice cântecul, a fost un adevărat Moment of Peace, literalmente. Pentru că întrând acolo am auzit o muzică ce mi s-a părut cu adevărat dumnezeiască, fiind și în cadrul potrivit. Nu știam ce e, dar m-a surprins să aud Brothers in Arms cu voce de cor bisericesc. Și alte cover-uri asemenea. Așa că m-am așezat pe un scaun și cred că m-am pierdut pentru cel puțin jumătate de oră. Și în acele momente m-am simțit cu adevărat împăcat cu mine și cu lumea. Minunat sentiment. De atunci nu l-am mai întâlnit. Așa că vedeți de unde afinitatea pentru Gregorian.
Ajung deci la Sala Palatului cu oboseala-n trup și-n gând și cu planul de a mă bucura totuși de acest ultim concert al lor. Căci da, e ultimul din turneu, iar turneul e unul de adio, cică. Despre asta mai vedem, cert e că a fost prezentat ca The Final Chapter of The Final Chapter. Și începe vecernia… ăăă, concertul. Ca glume de fotografi, chiar ne întrebam dacă în backstage în loc de cabine n-au cumva chilii, hihi. Noi putem fotografia trei piese de lângă scenă și, dacă mai vrem, mai din spate. Crappy light la primele piese, așa că mai mult m-am plimbat prin sală căutând unghiuri. Speranțele erau pentru mai târziu, căci știam că sunt vestiți pentru jocurile de lumini. Și n-au dezamăgit, așa că am preferat să fotografiez mai de la semi-distanță, pentru a prinde în cadru cât mai mult din scenă și din atmosferă. Dac-am făcut bine au ba, să judece privitorul. Știu că de cele mai multe ori se insistă pe portrete și pe cadre strânse, dar de data asta chiar am vrut să pun în evidență ansamblul.
Surpinzător, după circa o oră am avut parte de o pauză de cam 20 de minute, un intermission mai rar pe la concerte. Nu-mi revenisem din toropeală când a început din nou. Oh boy, și ce trezire fu partea a doua! Care parte a ținut cam o oră jumate, timp în care pe scenă s-au petrecut tot felul de lucruri faine. La Cryin’ in the Rain am avut parte de ploaie și de umbrele, apoi un Hells Bells de toată frumusețea și, surpriză, la un moment dat ne-am trezit cu toți călugării în mijlocul publicului, cântând Good Night, Companions și Con te partiro. Ciudat sentiment, cu cât înaintam mai mult în spectacol, cu atât era mai captivant. Iar bucuria celor de pe scenă era sinceră. Păcat că Sala Palatului a fost doar pe jumătate, ar fi meritat să fie plină.
Cum spuneam, jocurile de lumini au fost împărțite, de la extraordinare la foarte dificile – atunci când ai mult roșu, albastru și magenta e greu de gestionat – dar overall un spectacol excelent, cu vocile deosebite ale Ameliei Brightman (sora mai celebrei Sarah) și a lui Narcis, de profesie român. Pot merge chiar până într-acolo încât a afirma că pentru mine a fost concertul primei jumătăți de an în București, oamenii cu capișon au comunicat cu publicul, nu doar și-au forțat corzile vocale, au țopăit pe scenă ca niște copii și au încheiat trei luni de turneu în jerbe de hârtie creponată. Dacă mai binevoiesc să apară pe la noi, nu-i ratați, sunt faini, pe cuvânt de cercetaș.
Mai multe imagini, aici.
There are no comments